
Hisseli Tapu Ne Demektir?
Hisseli tapu bir taşınamaz malda yani bir gayrimenkuldeki ortakların isimlerini ve ortak sayısını gösteren bir tapu türüdür. Hisseli tapularda ortak olan kişilerin gayrimenkul alanında hangi kısma sahip olduğu tapu üzerinde yazmamaktadır. Hisseli tapuda hissedarların arazi üzerindeki paylaşımı kendi aralarında yapmalıdır. Buna da “rızai taksim sözleşmesi” denmektedir.
Rızai taksim sözleşmesi hissedarların arazi üzerindeki payların kime ait olduğunu göstermektedir. Fakat tapuda gözükmemektedir. Hisseli tapu almanın bazı riskleri bulunmaktadır. Müstakil tapu yani sadece bir kişiye ait olan tapuların satın alınması en uygun ve sorunsuz olanıdır. Hisseli tapuda alım-satım işlemi sırasında hisseli tapuya ortak olan kişi “şufa” davası açabilmektedir.
Şufa davası, hisseli tapu alım-satım işleminde karşı çıkan hissedarın açtığı davaya denmektedir. Tapu satım işlemi yapıldıktan sonra şufa davası açan kişi kazanırsa tapu iptali veya ön alım hakkı doğmaktadır. Hisseli tapu alırken bilinmesi gereken diğer durum ise, eğer bütün hisseleri aynı anda almıyorsanız, bu gibi durumlarda hissedarlarla daha sonradan sorun yaşamamak ve hisseli tapu satılırken ortaklar arasında sorun çıkmaması için daha dikkatli olunması gerekmektedir.KAYNAK:EMLAKKULİSİ