Söz konusu plan aktif haritalar üzerine var ise kadastral hali işlenmiş olan ve nazım plana uygun bir şekilde hazırlanan ve türlü alanların yapı adalarını, bunların yoğunluk durumu ve düzenlemesini, yol durumunu ve uygulama için gerekli programlarına esas olacak uygulama evrelerini ve esaslarını ve farklı bilgileri detaylı ayrıntıları ile gösteren plana denir.
Planın yapılması için ilgili alana ait binde bir veya beşyüzde bir ölçekli uygulama imar planının söz konusu olması gerekmektedir. Aynı arazi kullanımını göstermeyen ufak ölçekli planları veya mevzii imar planları durumuna göre imar uygulaması olamaz.
Uygulama İmar Planı Yapma Yetkisi Kimdedir?
3194 Sayılı imar yasasının on sekizinci maddesi gereğince imar planı yetkisi ilgili belediye ve mücavirlerde bulunmaktadır. Belediye ve mücavir bölge içerisinde belediye encümeni, haricinde ise İl İdare Kurulu onayı gerekmektedir.
Uygulama İmar Planı Özellikleri Nelerdir?
Söz konusu planlarda yapılaşma şartlarına dair olarak; ayrılmış, bitiştirilmiş, blok yapı nizamı ile TAKS, KAKS, emsal, bina uzunluğu, yapı yaklaşma ölçüleri belirleniyor.
Plan kapsamında ilk olarak engelliler, yaşlılar ve çocuklar gibi kamu ortak alanlarını kullanırken sıkıntı yaşayabilecek durumda olanların kullanımlarını daha kolay duruma getirme açısından ciddi önem teşkil etmektedir.
İlgili plan kapsamında bisikletliler ve yayalar içi yollar, park alanları gibi gelişimler söz konusu da olmaktadır.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER