Kira anlaşması, taşınmazın mal sahibi ile kiralayacak olan kişi arasında yapılan sözleşme olarak biliniyor. Borçlar Yasası bu anlaşmayı imzalayan her iki taraf için de bir takım şartlar ön görüyor.
Kiracı kişinin hakları arasında, kiralamış olduğu taşınmaz malı tekrardan kiralama hakkı da bulunuyor. Devren kiralık olarak adlandırılan bu uygulamada, taşınmaz malda bulunan kiracı kişinin mevcut kullanım hakkını farklı bir kimseye vermiş olmaktadır.
Genellikle işyerleri kiralamalarında çok fazla karşılaşılan devren kiralık uygulaması, o işyerinin farklı bir işletmeciye kiralanması olarakta nitelendiriliyor. Peki, devren kiralık nasıl olur? Devren Kiralık Anlaşması Nasıl yapılmaktadır?
Yukarıda yazılı açıklamalardan da anlaşıldığı üzere devren kiralamalarda yeni kiracı bir önceki kiracı kişiden kullanım hakkını ve işyerinde bulunan malların devrini alıyor. Yeni kiracı ise, kira tutarını aynı şekilde taşınmazın sahibine ödüyor.
Devren kiralık esasları
Kira ilişkisinin devredilmesi ve Borçlar Yasası
Kiracı kişi, kiraya verenin yazılı olarak onayını almaz ise, kira ilişkisini farklı birine devrini yapamaz. Kiraya veren kişi, işyeri kiralama aşamalarında haklı bir sebebi olmadığı müddetçe yazılı bir şekilde onay vermekten kaçınamaz.
Kiraya veren kişinin yazılı bir onayı ile kiralama uygulaması kendisine devredilen şahıs, kira anlaşmasında bir önceki kiracının yerine geçmekte ve devri yapan kiracı, kiraya veren taşınmaz sahibine karşı olan borçlarından da kurtulmaktadır.
İşyeri kiralamalarında devri yapan kiracı, kira anlaşma tarihi bitimine kadar ve asgari 2 sene zamanla devir alan kişiyle beraber sorumlu olmaktadır.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER