Yüzme Havuzu İmara Girer mi?, Ruhsata Tabi midir?
Bir bölgeye inşa edilecek havuz, belediyeden gerekli olan ruhsatın alınıp alınmaması, havuzun niteliğine ve derinlik durumuna göre farklılık gösteriyor. Yüzme havuzu olarak yapılacak olan havuzlar ruhsat gerektirirken; derinliği 100 santimetreyi geçmeyen süs havuzu olarak nitelendirilen havuzlar için ruhsat alınması gerekmiyor.
Söz konusu olan hükümler alanın imar planına göre farklılık gösterebiliyor. İstanbul imar yönetmeliği kapsamında havuz ruhsatı ile alakalı esaslar şu şekilde sıralanmaktadır;
Taşıyıcı elemanların durumunu değiştirmemek, Bu yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak, bağımsız alanın brüt inşaat bölgesini artırmamak, kullanım hedefi ve cephe görünümünü değiştirmemek şartları ile taşıyıcı sistemi etkilememiş olan yerlerde iç mekan kullanımını ve duvar alanlarını değiştirmek ve yıkmak, oluk, derz, dere, badana, doğrama, boya, döşeme ve taban kaplamaları, kiremit aktarılması, iç ve dış sıva, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı, duvar kaplaması, baca, bina cephesi su ve ısı mantolama sistemleri ile derinliği bir metreyi geçmeyen süs havuzları bahçe duvarı, saçak ile benzeri elemanların onarımı, tüm dekorasyon işleri ile taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer bakımlar ve tamiratlar ruhsata tabi olmamaktadır.
Bunlardan iskele kurmayı gerektirmiş olanlar için belediyeye yazı ile başvuru yapılması konuyla alakalı olan mimar veya inşaat mühendisi ya da inşaat teknikerinin sorumluluğu üstlenmesi koşulu ile izin alınması gereklidir.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER