Gayrimenkul satın alan kişilerin ilgili gayrimenkulü üzerlerine aldıkları anda bu gayrimenkulün adres olarak bağlı bulunduğu belediyenin emlak dairesini ziyaret ederek emlak beyannamesi vermesi kanuni bir zorunluluktur ve her kanuni zorunlulukta olduğu gibi aksi durumlarda uygulanacak yaptırımlar bulunmaktadır.
Emlak Vergisi Beyannamesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Emlak beyanı vermek isteyen kişilerin beyan verilecek gayrimenkulün tapusu ve bu tapunun fotokopisi, gayrimenkulün sahibinin kimlik fotokopisi, binaya ait yapı kullanma izninin fotokopisi, binanın tam adres bilgisi, beyanname verecek olan kişinin ikametgâh adresi ve çalışıyorsa işyeri adres bilgileri, beyanname verecek olan kişinin vergi kimlik numarası ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Emlak Vergisi Beyanı Verilmezse Ne Olur?
Ülkemizde emlak işleri ile ilgili uygulamalar ve bunlara bağlı olarak uygulanacak yaptırımlar Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde incelenmektedir. Yine emlak vergisi beyanı ile ilgili olarak beyanname verilmemesi durumunda uygulanacak yaptırımlarda Emlak Vergisi Kanununun 32. Maddesi kapsamında ele alınmaktadır. Bu maddeye göre belirlenen süre kapsamında doğru bir şekilde verilmeyen emlak beyannamesi idarenin kendisi tarafından tarh edilmektedir. Tarhın belirlenmesi konusunda kullanılacak olan vergi değeri ise Emlak Vergisi Kanunu 29. Madde kapsamında belirlenmektedir.
Emlak Vergisi Kanunu 29.Madde
Vergi değeri;
33 üncü maddeye (8 numaralı fıkra hariç) göre mükellefiyet tesisi gereken hallerde vergi değerinin hesaplanmasında, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) fıkrasına göre belirlenen arsa ve arazi birim değerleri, takdir işleminin yapıldığı yılı takip eden ikinci yıldan başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıl birim değerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle dikkate alınır.
(Değişik dördüncü fıkra: 16/6/2009-5904/33 md.) Vergi değerinin hesabında bin liraya, verginin hesaplanmasında ise bir liraya kadar olan kesirler dikkate alınmaz.
Bakanlar Kurulu, bu maddede belirtilen artış oranını sıfıra kadar indirmeye veya yeniden değerleme oranına kadar artırmaya yetkilidir.
Bakanlar Kurulu bu yetkisini, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 95 inci maddesi uyarınca belirlenen belediye grupları itibarıyla farklı oranlar tespit etmek suretiyle de kullanabilir. (2)
Rant Vergisi Kentsel Dönüşümde Uygulanacak mı?
Rant Vergisi hakkında yeni detaylar açıklanmaya devam edildikçe hakkında yaşanan tartışmalar da artarak büyüyor. Büyük bir hızla uygulanmayı sürdüren kentsel dönüşüm projelerine rant vergisinin olumlu ya da olumsuz etkileri üzerine yaşanan tartışmalara KENTDER (Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği) ‘de katıldı. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan KENTDER Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı kentsel dönüşüm alanlarında yaşanan emsal artışlar için rant vergisi uygulanmaması yönünde talepte bulundu.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com
ES-SUES HABER